Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Medipol Üniversitesi’nin bilim insanlarıyla bir araya geldi.

Türkiye’nin hücresel görüntüleme alanında en önemli araştırma merkezi olan REMER’de araştırmacılardan projeleri hakkında önemli bilgiler aldı.

Medipol Üniversitesi, DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Prof. Aziz Sancar’ı ağırladı. Bilim insanları ile bir araya geldiği REMER Laboratuvarlarında incelemelerde bulunan Prof. Sancar, hınca hınç doldurulan amfide ise öğrencilere hitap etti.

Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, Medipol Üniversitesi’ni ziyaret etti. Rektörlük ziyaretinin ardından Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Sancar ve beraberindeki heyet REMER’e geçti. Türkiye’nin hücresel görüntüleme alanında en önemli araştırma merkezi olan Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) Laboratuvarlarında araştırmacılardan projeleri hakkında bilgi alan Prof. Sancar, kopmuş bölgelerini onarabilme yeteneği ile ender bir canlı türü olan aksolotlarla yakından ilgilendi. Araştırmacılar, öğrenciler ve geniş bir gazeteci grubu eşliğinde laboratuvarları gezen Sancar, REMER gezisinin ardından Senato Odasında bilim insanları ile buluştu. Çalışmaları hakkında kısa bilgiler veren araştırmacılarla yakından ilgilenen Prof. Sancar buradaki konuşmasında, Medipol’ün laboratuvar altyapısının gücü kadar bilim insanlarının yetkinliğinden de övgüyle söz etti. Daha sonra Sancar’a, “Biyomedikal Mühendisliği Aziz Sancar Öğrenim Bursu Beratı” takdim edildi.

SANCAR: NOBEL ALMAK İÇİN ARAŞTIRMA YAPMAYIN

Bilim insanları ile yaptığı toplantının ardından ziyaretinin son durağı olan amfiye geçen Sancar, salonu hınca hınç dolduran öğrencilerin yoğun alkışları ile karşılandı. Prof. Sancar, Nobel almak amacıyla araştırma yapmanın doğru bir çaba olmadığına işaret etti. Nobel’in çok önemli olduğunu ama başarıda tek kıstas sayılamayacağını kaydeden Sancar, örneğin Prof. Gazi Yaşargil’in Nobel ödülü alamadığını ama çok önemli bir bilim insanı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin sosyal durumuna ilişkin görüşlerini de paylaşan Sancar, ülkemizin bilimde ilerlemesi için sosyal sorunlarını çözmesi gerektiğini ifade etti. Yaklaşık 2 haftadır bulunduğu Türkiye’de hiç gazete okumadığını, televizyonu hiç açmadığını anlatan Sancar, çünkü sosyal ve siyasal gerilimlerin pek çok bilim insanı gibi kendisini de çok üzdüğünü söyledi.