Kişiye özel kalp kası dokusu geliştirildi.
Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi’nde (REMER) kalp kası dokusu geliştirilerek dünya çapında önemli bir başarıya imza atıldı.

Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) bünyesinde kalıtsal kalp hastalıklarının araştırılması ve yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi amacıyla yapay kalp kası dokusu geliştirildi.

Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) bünyesinde çalışmalar yapan bilim insanları yapay kalp kası dokusu geliştirdi. Klinik basamağını Prof. Dr. Volkan Tuzcu’nun üstlendiği, laboratuvar ayağını ise Yrd. Doç. Dr. Esra Çağavi’nin yürüttüğü çalışmada, kalıtsal kalp hastalıklarının araştırılması ve yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesini amaçlandı.

KİŞİYE ÖZEL KALP DOKUSU ÜRETİLECEK

TÜBİTAK’ın desteği ile REMER bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada, hastalardan alınan kan hücreleri, embriyonik kök hücrelere dönüştürülerek yeniden programlanıyor. Bu teknikle geliştirilen kök hücrelerden, laboratuvar ortamında kişiye özel kalp dokusu üretilerek hastalıkların modellenmesi ve hücresel tedavi kaynağı oluşturulması amaçlanıyor. Doku sayesinde kalp hastalıkları tedavisinde kullanılabilecek potansiyel metot ve ilaçların, bundan sonra sınırsız elde edilebilen kişiye özel hücreler vasıtasıyla geliştirilebilmesi hedefleniyor.