CANLI DESTEK

İstanbul Kadı Sicilleri’nin 60 cildi tamamlandı
İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB Kültür A.Ş iş birliğinde, Osmanlı Devleti’nin hukuk başta olmak üzere siyasi, sosyal ve iktisat tarihine ışık tutmayı amaçlayan ‘İstanbul Kadı Sicilleri’ adlı eserin 60 cildi tamamlandı.

Osmanlı Devleti’nin hukuki, siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel tarihini ele alan eserin proje yöneticiliğini Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, yayın editörlüğünü ise Dr. Coşkun Yılmaz üstlendi. Bilim kurulu üyeleri arasında ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. İsmail Erünsal ile Dr. Mustafa Oğuz’un yanı sıra çoğunluğu tarihçilerden oluşan toplam seksen kişilik bir ekip görev aldı. Toplamda 100 ciltten oluşan eserin 40 cildi web ortamında erişime açılırken ilerleyen günlerde kalan 20 ciltte erişime açılacak.

“OSMANLI TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BİLGİ KAYNAĞI”

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Aydın, eserin uzunlu soluklu bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını kaydederek, bugüne kadar sadece bir iki cildi yayınlanmış olan ‘Osmanlı Kadı Sicillleri’nden 60 tanesini tamamlamanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Defterlerin tamamının Latin harflerine çevrildiğini ve indekslerinin hazırlandığı kaydeden Aydın şöyle dedi: “İçeriğine yakışır bir güzellikte basılarak kültür dünyamıza girdi. İstanbul kadı sicilleri diğer bir ifadeyle mahkeme defterleri Osmanlı Devleti’nin hukuki, siyasi sosyal, iktisadi ve kültürel tarihi bakımından son derece önemli bilgi kaynağı. Kadı sicilleri, konu zenginliği, hukuki ve sosyal olaylara yaklaşım biçimi ve mahkemelerin Osmanlı devlet yapısı içerisindeki yeri ve işlevi açılarından konunun uzmanları yanında uzman olmayan çok sayıda kişinin de ilgisini çekiyor. Eserde görüleceği üzere seçilen kayıtlar, hukuk ve sosyal hayat ağırlıklı bir tasnife tabi tutularak Osmanlı Hukukuna ait giriş bölümü ve her bölümün başına eklenen bilgilerle zenginleştirildi. Bu eserle birlikte Osmanlı’da hayatı ve toplumu ilgilendiren pek çok konu, uzmanı olsun ya da olmasın konuya ilgi duyan her kesim için gün yüzüne çıkacak.”

Daha fazlası için iletişim bilgilerinizi bırakın, size ulaşalım